/

Elke dag een stapje beter....

Stuur samen op basis van feiten   

Zorg voor ritme en verbeter steeds de dialoog 
Doe bijvoorbeeld iedere ochtend een dagstart van maximaal 20 minuten. Dit doe je   staand met hele team vóór een duidelijk en overzichtelijk whitebord. Zorg dat deze dagstart een herkenbare agenda heeft. Maak een groot whitebord met de feiten over de prestaties (KPI’s) van het team. In de dagstart bespreek je deze feiten. Genereer samen ideeën om de resultaten van vandaag te verbeteren ten opzichte van gisteren. Registreer deze verbeterideeën en volg de uitvoering ervan. Zorg dat het team zich iedere dag verbaast over de data. “Wat valt er op?”   

Het bord is de agenda voor de dialoog
Uiteraard is het verbeterbord zelf ook niet in één keer perfect. Houd er rekening mee dat dit bord ook steeds beter moet gaan worden. Net als het gesprek met elkaar. Het is van belang dat het bord actueel en duidelijk is. De grafieken moeten overzichtelijk zijn en maar voor één uitleg vatbaar. 

Visualeer en zorg voor energie
Natuurlijk gaat het om de inhoud maar het uiterlijk van het bord moet ook aanspreken   en energie geven. De inhoud moet aansluiten bij de doelstellingen die het team heeft.   En het uiterlijk moet aansluiten bij de identiteit van het team. Het mag best een leuk bord worden. Een goed bord geeft inhoud aan KPI´s op productiviteit, kwaliteit en Team. Hoe productief zijn we? Hoe goed zijn we? En hoe gaat het met het team? 

Kijk naar voren
Naast het bord heb je nog aanvullende stuurinformatie nodig. Zorg voor effectieve rapportages. Regel voor duidelijke planningen en voorspellingen. Met andere woorden, kijk terug en verbeter, maar kijk ook vooral vooruit en anticipeer.